Deelnemers

Hieronder staan alle deelnemers met hun speciale interesse. De nummers verwijzen naar de kaart in de flyer.

1. Van Gogh-huis
Van Goghstraat 1, Veenoord

Opening om 10.00 uur van de Kunst&Cultuurroute

Het museum is deze dag ook geopend voor bezoekers.
www.vangogh-drenthe.nl
Ook kunt u hier werk zien van:

1a. Marijke van Proosdij
Schilderijen en glasobjecten ww.souza-art.nl

Uitgaande van ‘het Licht’ in welke vorm en kleur, maak ik mijn schilderijen en glaswerk. Ik pas verschillende technieken toe, waar bij ik mijn ervaringen en gevoel in het werk wil vastleggen. Meestal niet realistisch weergegeven, maar vanuit een verhaal en gevoel komen de schilderijen en het glaswerkwerk tot stand.

2. De Snikke
Vaart ZZ tegenover nr. 2 Nieuw-Amsterdam
www.snikke.nl

Tijdens de route ligt de Snikke aangemeerd ter bezichtiging. De bemanning vertelt u graag over de geschiedenis van deze bijzondere boot en de mogelijkheden om er zelf gebruik van te maken.

3. Atelier De Buurvrouw
Valkeniersweg 15, Nieuw-Amsterdam
Ook zondag 2 okt. open van 11.00 tot 16.00 uur

3a. INA DAVIDS-SNIJDERS
schilderijen en sieraden www.inadavids.nl

Vanaf jonge leeftijd is Ina creatief bezig en volgde ze cursussen op creatief gebied. Tekenen was iets was ze graag deed, later kwam er verf aan te pas. In het begin olieverf, later ook aquarelverf. Zoals zovelen heeft ze veel werk nageschilderd van o.a. Marjolein Bastin. Op zich was dat leuk, maar het gaf te weinig voldoening.

In 2007 heeft ze cursussen gevolgd in abstract schilderen. Een totaal andere manier van schilderen en er ging een wereld voor haar open. Een zoektocht naar kleur en compositie. Later heeft ze cursussen gevolgd om haar eigen identiteit te ontwikkelen.
Het werk is hoofdzakelijk uitgevoerd in acryl, soms gecombineerd met inkt en restmaterialen.
In 2011 meegedaan aan een landelijke wedstrijd van de volks-krant “Het Vierkante Ei” Van de 2200 inzenders mocht ze haar werk “De Bakker” met 59 andere halve finalisten in het van Abbe Museum te Eindhoven ten toon stellen. In 2012 bij “De Verzameling”, uitgeschreven door het CBK is ze verkozen als 3e publieks-prijswinnaar. Met het werk “Zoektocht in Drenthe”
In 2016 bij “Landschap in mijn hoofd” mocht ze wederom de publieksprijs in ontvangst nemen maar dan met het werk “Storm”

Het mooiste van schilderen vindt ze het doorlopen van het proces van idee naar eindresultaat. Het kan tijdens het schilderen nog alle kanten op gaan en je weet niet waar het precies eindigt.

3b. Esther Dusink

Al zolang ik mij kan herinneren, mag ik graag creatief bezig zijn. De laatste 15 jaar is dat bezig zijn met mijn handen in de klei. Ik maak graag vogels, wandobjecten en objecten die me doen denken aan de tijd dat ik met kinderen heb gewerkt. Vaak maak ik mijn werkstukken af door ze RAKU te stoken. Dit zorgt voor de typische zwart?wit craquelé look. Dit doe ik samen met mijn man, Kees Poelstra, die inmiddels precies weet hoe hij moet stoken om de look te krijgen die ik zo graag wil.

Afgelopen jaar heb ik mijn opleiding tot keramiste afgerond in Gouda en met succes. Ik kan me nu volledig richten op mooie objecten maken, waar ik blij van wordt. Ik hoop u te ontmoeten op de Kunst en Cultuurroute. Ik heb er in ieder geval erg veel zin in en wie weet, tot ziens.

4. C.B.S De Bron
Ganzenroer 2

Kinderkunst Aboriginal Art
Kunst uit Australië is heel bijzonder! Hierin kun je verhalen lezen over de droomtijd van de oorspronkelijke bewoners en hun dieren zoals de kangoeroe, emoe, vogelbekdier en koalabeertjes. De kinderen van de CBS De Bron gaven hun eigen Aboriginal kunstwerken kleur o.l.v. kunstenaar Marion Mencke.
Meer info: www.marionmencke.nl
Maar u kunt ook hier een impressie zien van de gemaakte werkstukken:


Aboriginal kunst De Bron

5. / 6. Dorpshuis De Veurkamer / Facet
Karel Palmstraat 197 Nieuw-Amsterdam


5a. Het Spectrum
Schildersclub ‘Het Spectrum’ is een schilder- en teken-gezelligheidsclub waarbij ieder werkt op zijn of haar manier, van beginner tot gevorderd, met verschillende materialen, met kwast, paletmes, (kleur)potlood, acrylverf, aquarel en olieverf.
Wij komen vanaf de eerste dinsdag van september tot en met de laatste dinsdag van mei elke dinsdagmorgen in de Veurkamer van half 10 tot half 12.

We hebben geen docent maar helpen en leren van elkaar.
De maten van onze werken zijn heel verschillend van klein tot groot maar over het algemeen genomen werken de meeste met klein formaat doeken: Landschappen, stilleven, dieren, figuren, portretten en mandala’s.

5b. Facet Kunstboeken

5c. De Verbeelding
Schilderijen

5d. Dorpsarchief
Info over het Dorpsarchief, de historische vereniging van het Tweelingdorp.
www.dorpsarchiefnieuwamsterdamveenoord.nl

7. Atelier Roel Prins
Rooseveltstraat 43 Nieuw-Amsterdam
Ook zondag 2 okt. open van 11.00 tot 16.00 uur

Vrijetijdstekenaar
Na een creatieve zoektocht tussen tekenen of schilderen is het eerste toch mijn favoriete hobby geworden. Met de jaren heb ik  mijzelf  daarin ontwikkeld, een autodidact, dus.
Tekenen met potlood en soft pastel is mijn favoriete bezigheid. Ik hou van contrastrijk tekenen en gebruik daarvoor Koh I noor progresso 8B
Na een periode van het tekenen van portretten is de interesse overgegaan naar de schetsen en studies  van oude meesters als Da Vinci, Michelangelo, maar ook Rembrandt

8. Atelier De Esculaap
Troelstrastraat 10, Veenoord
Ook zondag 2 okt. open van 11.00 tot 16.00 uur

Hier ook Live Muziek Mauve (Grietje de Haan)

8a. Nasima Bosma
schilderijen www.atelier-esculaap.nl

Geboren in 1947 te Akkrum en woon en werk in Veenoord.
Mijn atelier “De Esculaap” is gevestigd aan de Troelstrastraat 10 te Veenoord.

Ontwikkeling en opleiding:
Naast mijn werk als bedrijfsmaatschappelijk werker en coach en mijn rol als moeder van 2 prachtige dochters heb ik altijd geschilderd. Het viel niet altijd mee om een balans te vinden tussen mijn werk en mijn passie voor de kunst. Toen de kinderen zelfstandig waren kwam er meer tijd vrij voor mijzelf. Sinds mijn pensionering heb ik mijn droom mogen realiseren en sinds een aantal jaren de beschikking over een eigen atelier om in te werken. In het schilderen heb ik mij ontwikkeld door lessen te volgen bij professionele kunstenaars. Leergangen gevolgd in model en portretschilderen aan de kunstacademie Minerva te Groningen. Een VOBK-opleiding gevolgd aan het kunstencentrum te Groningen.
Vanaf 2006 tot 2017 schilderde ik bij “De Drentse School” in Assen. In de zomermaanden masterclasses gevolgd op het Griekse eiland Evia bij de Amsterdamse kunstschilder, Rien Verschuur. Sinds een paar jaar maak ik deel uit van kunstenaarscollectief Souza in Emmen. De laatste jaren heb ik mij toegelegd op landschappen en figuratieve kunst.

Inspiratie:
Mijn man en ik hebben veel gereisd. Op iedere reis strijk ik met mijn veldezel in het landschap neer om een impressie weer te geven van de schoonheid, die ik op dat moment ervaar. Buiten maak een snelle schets met houtskool. Aansluitend een opzet met acryl. Thuis in mijn atelier werk ik het schilderij verder uit . Of met olieverf of met acrylverf. Altijd weer ben ik gefascineerd door de veelheid aan kleurschakeringen in de natuur. Schilderen is voor mij een manier om te proberen het leven meer kleur te geven.
Een grote inspiratiebron zijn  kunstenaars als Paul Cezanne, Paul Gauguin, Vincent van Gogh, Henri Matisse en Frieda Kahlo. Ook de geheimzinnige kleuren en het spelen met licht in de schilderkunst van de oude meesters fascineren mij. U zult dan ook in mijn schilderijen altijd iets van de stijl van deze kunstenaars terugvinden.  
Voor exposities en publicaties verwijs ik naar mijn website http://atelier-esculaap.nl

8b. Frank Mudibo keramiek

Frank Mudibo is in 1982 geboren in Oeganda en woont sinds december 2017 in Gorredijk. Voordat hij naar Gorredijk verhuisde, exposeerde hij regelmatig in Oeganda. Zijn werken hangen inmiddels over de hele wereld.
Sinds zijn jeugd speelt kunst een belangrijke rol in zijn leven. Zijn vader doceerde kunstgeschiedenis aan de universiteit van Makerere in Kampala, de hoofdstad van Oeganda. Frank werd van kinds af aan door zijn ouders aangemoedigd het pad van kunstenaar te volgen.
Door de jaren heen stond het verkennen van allerlei materialen en technieken centraal. Uiteindelijk ging hij verder met schilder- en beeldhouwkunst. Frank is erg beïnvloed door de inheemse traditionele vormen en rijke culturele en sociale omgeving waarin hij opgroeide. De nadruk ligt voornamelijk op vorm en ontwerp, daardoor ontwikkelde hij een geheel eigen stijl. Over het algemeen is zijn werk decoratief te noemen. Hij wisselt deze decoratieve stijl af met expressieve, intuïtieve abstracte kunst.
Frank exposeert dit keer geen schilderijen maar keramiek.

Janet Huisman Mudibo

9. Atelier Klokwerk
Slenerend 20 Veenoord
Ook zondag 2 okt. open van 11.00 tot 16.00 uur

Geerte Klok
Schilderijen, textielwerk
www.klokwerk.eu

10. Vrienden van Sientje
Zwarteweg 65 Nieuw-Amsterdam

Tijdens de pandemie konden de lessen van SIENTJE niet doorgaan, dat gaf ruimte om na te denken over het leven, geboren worden , het leven leiden en sterven, de levenscyclus van ons allemaal. In de corona tijd zijn we bijna allemaal wel geconfronteerd met overlijden en afscheid nemen. Toen is het idee ontstaan om afscheidskisten te beschilderen. In overleg met nabestaanden kunnen diverse afbeeldingen worden geschilderd.

10a. Sientje Meiringh
Schilderijen

Sientje maakt schilderijen en objecten en maakt daarbij gebruik van verschillende technieken en natuurlijke materialen. Daarnaast geeft ze ook schilderles.

10b. Anneke Rink
Schilderijen

Anneke schildert waar ze op dat moment zin in heeft. Soms in gevecht met haarzelf en vaak met een knipoog naar het dagelijks leven. Haar motto: ”ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan”
(Pippi Langkous)

10c. Geesje de Vries
Schilderijen

Geesje schildert zowel abstract als ook figuratief en maakt gebruik van gemengde technieken. Het schilderen geeft haar naast haar drukke baan, rust en voldoening.

11. Atelier New Way
Vaartweg 86 Nieuw-Amsterdam
Ook zondag 2 okt. open van 11.00 tot 16.00 uur

11a. Nataschja Jansen
Sieraden

11b. Hillie Ebelties
Schilderijen

12. Villa La Paix
Zijtak WZ 142, Nieuw-Amsterdam

Uitleg over villa en zijn historie

13. Voormalig Schoolmeestershuis
Dommersweg 32, Nieuw-Amsterdam

13a. Henriëtte Kuiper
beelden van keramiek en brons, tekeningen, houtsnedes, etsen, litho’s en schilderijen. www.henriettekuiper.nl

Henriëtte maakt graag tekeningen en schetsen in de natuur. Van veel maakt ze gebruik om schilderijen, etsen, litho’s en houtsneden  te maken in mijn atelier. Ook maakt ze graag beelden in was van vogels en andere dieren, die ze dan in brons laat gieten. Ze heeft jarenlang model getekend en geboetseerd. Voor het fijne schilderen heeft ze een opleiding aan de klassieke academie gedaan.

13b. Ilse Lürsen
Schilderijen www.ilse-lursen.nl

Het kijken naar mijn schilderijen kan liefde, pijn en vreugde oproepen. Het kan je meenemen in eigen verlangens die verkleuren van dag tot dag. Het kijken kan leiden, zoals ik tijdens het schilderen ook geleid werd.

13c. Trijntje Muys
Aquarellen www.trijntjemuys.nl

Boek met ruim honderd foto’s van aquarellen

In het boek beschrijft Trijntje Muys een periode van vijf en dertig jaar waarin een leven vanuit hoop centraal staat. Het is een autobiografische schets waarin naar voren komt dat zij en haar man een duidelijk doel hadden voor hun leven.
Vanuit belangstelling voor kunst in het algemeen was het de aquarel die zij meer aandacht wilden geven. 
Dat gebeurde vanuit hun “Boerderij de Galerij” waar cursussen aquarelleren werden georganiseerd.

14. Corrie’s Tuin
Schoonebekerstraat 17, Nieuw-Amsterdam

14a. Harm Echten
Etsen en beelden van hout en metaal www.harmechten.nl

15. De Oude Waterzuivering
Zijtak OZ 66, Nieuw-Amsterdam

Grafiekgroep Kunst onder dak

15a. Marieke Pallada
Schilderijen www.mariekepallada.nl/mops-art

15b. Christine Lamme
Schilderijen

15c Gijs Ambrosius
Schilderijen

Artbrut schilderkunst/ gemengde technieken op papier, lino prints en monoprints (op zinkplaatje)…is gefascineerd door hoe onze innerlijke wereld zich verhoudt tot onze uiterlijke (buiten)wereld en tracht dit te vangen in bezwerende archetypische verbeeldingen. In mijn werk vormt de zoektocht naar paradoxale spanning een rode draad. Die rode draad speelt dan een hoofdrol in het bijvoorbeeld uitbeelden van verscheurd zijn of geheeld worden.…Ik maak deel uit van het kunstenaarscollectief Kunst Onder Dak (Erm)

15d Sasja Verdoorn
Schilderijen

16. Café Postkantoor
Vaart ZZ 67, Nieuw-Amsterdam

Hier van 14.00-16.00 uur
Live Muziek Combo Jazzuzzy
www.jazzuzzy.nl

16a. Annet Verplanke
schilderijen www.annetverplanke.nl

Aardse zaken
In deze serie schilderijen is een stukje van de aarde te zien met wat er zich op dat moment afspeelt. De mensen die er leven en de dingen die er gebeuren. Het is een verhaal dat even stil staat. Misschien zo een nieuwe betekenis krijgt en het verhaal in een nieuw daglicht komt te staan. Ik schilder die verhalen.
De schilderijen uit de serie Aardse Zaken zijn herkenbaar aan het stukje van de aarde, de ronding  van de horizon.

17. Zuiderkerk
Vaart ZZ 86, Nieuw-Amsterdam

Hier ook Live Muziek Duo September

17a Henk Eefting
Stilleven schilderijen www.henkeefting.nl

Ik ben Henk Eefting, woon in Echten en ben geboren in Oosterhesselen. Zo’n 30 jaar geleden heb ik les gehad van Geert Oldenbeuving en later van Henk Renting. Bij Henk werd ik gegrepen door het stilleven en dat is nooit veranderd. Doordat ik samen met mijn vrouw Mientje heel veel oude spulletjes heb verzameld, zit ik nooit verlegen om weer een nieuwe compositie te maken. Naast het schilderen schrijf ik ook verhaaltjes en gedichten in het Drents. Bij een aantal schilderijen heb ik ook een gedichtje gemaakt waarin ik iets vertel over het onderwerp. Commentaar met een knipoog, noem ik dat. Een mooie combinatie wat me veel plezier geeft.
In mien atelier “van prul naor praal” staot de prullegies die ik vaak schilder. Het sleetse, gebarsten, verschenen, roest, dat bint de dingen waor ik op val. Ik schilder met eulivarf op MDF en naost het stilleven boeit het portret mij ok. Dat stiet nog een beetie in de kinderschoenen. Bij een portret moet ik nog secuurder wezen dan bij het schildern van een aold kommegien. Het möt toch lieken.
Ik hoop daj hier in Veenoord / Nieuw Amsterdam kunt genieten van mien wark. Ok kuj altied bij mij langs kommen in mien atelier in Echten. Wal eerst even een bellegie. In de cadeauwinkel van Echten “Het Huus mit de Belle”, bint banners te koop, waor een schilderij van mij op stiet.

17b. Astrid Brinkman-Verheij
Schilderijen, abstract en figuratief www.abcreatie.nl

Kunst is voor mij van onschatbare waarde als het gaat om mij creatief te kunnen uiten van wat ik voel en ervaar. Het creatieve en inspirerende proces van schilderen zet ik in als ‘brandstof’.
Het geeft mij veel energie, rust en ontspanning. Om mijzelf doorlopend uit te dagen, te ontwikkelen en te inspireren volg ik lessen bij Greet ten Berge, diverse cursussen en workshops en ben ik ‘leerling’ van de opleiding aan de Klassieke Academie voor Beeldende Kunst in Groningen.
Het gevolg van een bewuste keuze om minder te gaan werken en meer te leven vanuit mijn creativiteit is voor mij nu van onschatbare waarde geworden. Hiermee is mijn kinderwens en hunkering naar het schilderen en het maken van kunst in vervulling gegaan! Door oude maar ook hedendaagse kunst ontdek ik wat bij mij past en waar mijn kracht ligt. Mijn kunst gaat over mijzelf, mijn ervaringen en hoe ik de wereld zie. De werken zijn modern, warm van kleur, krachtig door toepassing van materialen en bijzondere kleurcombinaties en zeker niet alledaags!

17c. Sejo Slingenberg
Ruimtelijk werk www.sejo.nl

18. Noorderkerk
Vaart NZ 139, Nieuw-Amsterdam

18a. Monique Berger
Etsen en tekeningen www.moberger.nl

Na de Grafische School en 1 jaar Rietveld Academie ben ik gaan schilderen met olieverf en heb ik meerdere cursussen lithografie (steendruk) gevolgd. Ik ben overgestapt op tekenen en mono prints omdat ik beter overweg kan met dit materiaal. Sinds 2005 maak ik ook droge naald etsen. Mijn werk is illustratief en dieren (met menselijke trekjes) spelen daarin een belangrijke rol.
Fantasie en humor zijn voor mij belangrijk en bij ieder werk geef ik de toeschouwer de kans om zijn eigen verhaal erbij te bedenken.

18b. Aukje Hetebrij
Softpastelschilderijen en kalligrafie www.aukjehetebrij.nl

19. Atelier Bea Venema
Vaart NZ 96 Nieuw-Amsterdam
Beeldhouwkunst www.beavenema.nl

Bij binnenkomst in het atelier voel ik de uitdaging. Al die mooie stenen die graag omgevormd willen worden in een mooi sprekend beeld. Als beeldhouwer is dat mijn passie. De uitdaging om koel marmer om te toveren tot een warm, poederachtig beeld die uitnodigt om geaaid te worden. Een beeld met gevoel.
Meestal valt de keus op een abstract beeld of geabstraheerd figuratief. Soms kan ik de uitdaging om een klassiek beeld te maken niet weerstaan. Dat is vooral tijdens mijn werk in Italië, Pietrasanta. Als ik omringd wordt door prachtige klassieke beelden. Is eenmaal de keus gemaakt voor een bepaald stuk marmer dan kan de zoektocht naar het uiteindelijk beeld beginnen en verlies ik mijzelf in de tijd.

20. Automobielhuys Misker
Vaart NZ 28 Nieuw-Amsterdam

20a. Henry Bouwman
Oldtimer schilderijen www.hbgallery.nl

20b. Paulien Kingma
Paulien is helaas verhinderd deze dag

21. Atelier Karen Kuper
Schoener 39 Nieuw-Amsterdam
schilderijen www.k-art-creations.nl
Ook zondag 2 okt. open van 11.00 tot 16.00 uur

Na jaren beelden van keramiek gemaakt te hebben ben ik in 2015 over gestapt op schilderen.
Direct was ik enthousiast. Met acrylverf en diverse materialen ontstaan mijn schilderijen op het doek.
Ik laat mij inspireren door kleuren en structuren die ik tegen kom waar dan ook in het dagelijks leven.
Ook zijn de gebeurtenissen in mijn eigen leven vaak terug te zien in mijn werk.
Inmiddels heb ik een atelier aan huis van waar uit ik mee doe aan de Kunst & Cultuurroute in Nieuw-Amsterdam/Veenoord. Ook dit jaar bent u weer van harte welkom op de Schoener 39. Meer over mijn werk is te vinden op mijn website.

22. Atelier Pottenbakkerij Mirus
Vaart NZ 31, Nieuw-Amsterdam
Ook zondag 2 okt. open van 11.00 tot 16.00 uur

22a. Miranda van Tent
keramiek
www.mirandavantent.nl

22b. Dolf Noordeloos
Schilderijen en tekeningen www.mirandavantent.nl

23. Atelier Werkplaats 10

Lora Rasinka keramiek en schilderijen
Vaart NZ 10, Nieuw-Amsterdam
Ook zondag 2 okt. open van 11.00 tot 16.00 uur
www.loraraskina.nl

24. Molen Nooitgedacht
Industrieweg 15, Veenoord

www.demolennooitgedacht.nl

24a. Henk Heuvink
olieverfschilderijen

24b. Ina Fokkens-Habing
schilderijen

Ik woon in Emmen. Vanaf mijn kindertijd ben ik altijd al gek op kleuren en schilderen geweest. Ook in mijn volwassenentijd liet me dit niet los; schilderen is mijn passie!
Sinds enkele jaren houd ik mij bezig met het creëren van schilderijen. Vrolijke heldere kleuren hebben veelal mijn voorkeur op het canvas. Naast het gebruik van verf verwerk ik ook wel andere materialen zoals pasta’s, zand, papier, lak e.d. in mijn creaties. Abstract, realistisch ofwel figuratief schilderen kan mij bekoren.
Het leuke van abstract schilderen is dat jij bepaalt wat je er in ziet en ik hoop op deze manier iets moois te maken wat bij de ander een goed gevoel geeft als hij er naar kijkt!